2017. április 16., vasárnap

Báránysült rösztivel


Hozzávalók 4 személyre: 
60 dkg báránycomb, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 szál rozmaring, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 1 citrom, só, bors;
a rösztihez:
75 dkg krumpli, 1-2 evőkanál vaj és olaj, 1 evőkanál zsír, só, bors, 2-3 evőkanál tej.
Elkészítése:
A combot megmossuk, a vizet leitatjuk róla, sózzuk, borsozzuk. Kivajazott hőálló tálba tesszük, a fokhagymát cikkekre vágva a húsra szórjuk, rátesszük a rozmaringot és a petrezselyemzöldet, majd kevés vizet öntve alá, fóliával letakarva, néha megforgatva előmelegített sütőben puhára sütjük. Ekkor a csontot kivesszük, a húst alufóliára tesszük, és jó szorosan belecsavarjuk.
A burgonyát megfőzzük, a főzőlevében hagyjuk teljesen kihűlni. Legjobb, ha előző nap főtt, akkor van a legmarkánsabb íze és kicsit gumiszerű állaga. Ha szétfő, vagy nem a héjában hűl ki, nem lesz "igazi" íze és állaga.
A kihűlt burgonyát a legnagyobb lyukú reszelőn durvára reszeljük.
Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben felforrósítjuk a vajat és a zsíradékot, beletesszük a reszelt krumplit, megsózzuk. Kevés tejet is önthetünk rá, így szaftosabb lesz. Néhány perc pirítás után lapáttal sűrűre lenyomkodjuk a krumplis keveréket, és kerek alakúra formázzuk. 5 percig lefedve pirítjuk, majd fedő nélkül még 5 percig. Gyors mozdulattal átfordítjuk egy lapos tányérra , és visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. 
A serpenyőt a tűzhelyre tesszük, és a másik oldalát még kb. 8-10 percig közepes tűzön pirítjuk. A bárányhúst felszeleteljük, a forró rösztivel tálaljuk. Salátát kínálunk mellé.
Húsvéti különszám 2017.

Nincsenek megjegyzések: