2016. november 24., csütörtök

Oreo-torta


Hozzávalók:
a barna piskótához: 4 tojás, 10 dkg cukor,  4 dkg liszt, 4 evőkanál kakaó, 4 evőkanál étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, csipet só;
a sárga piskótához: 2 tojás, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, 4 evőkanál liszt, 1 teáskanál olaj, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, citromlé;
a krémhez: 3 dl joghurt, 4 dl tejszín, 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 4-5 oreo keksz, 1-2 tasak vaníliás cukor, 1 kávéskanál zselatin;
a díszítéshez: oreo keksz, tejszínhab, 5 dkg csokoládé, 0,5 dl. tejszín.
Elkészítése:
A barna piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a kakaót, a sütőporral elvegyített lisztet, és a keményítőt. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.

A piskótához a tojássárgáját a cukorral habosra kavarjuk, belekavarjuk vizet, végül belevegyítjük a lisztet és a citromlével felhaboztatott sütőport. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, és szép lassan belekavarjuk a tésztába. Sütőpapírral bélelt formában 170 fokon 30 perc alatt megsütjük. A zselatint 1 dl joghurttal elkavarjuk, kissé hagyjuk kiduzzadni, vízgőz fölött felmelegítjük (nem szabad főzni), összekeverjük a maradék joghurttal, a kétféle cukorral és a krémsajttal. A tejszínt kemény habbá verjük, a kekszet robotgéppel vagy aprítóval összetörjük. A joghurtos krémbe kavarjuk a felvert tejszínt, a kekszet, majd a kihűlt félbevágott sárga piskótát megkenjük, ráhelyezzük a barna piskótát, megkenjük krémmel és befedjük a maradék sárga piskótával. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hagyjuk jól kidermedni. Ekkor a csokoládét a tejszínnel felolvasztjuk, és a tortára csorgatjuk, tejszínhabbal és keksszel díszítjük.
Kalendárium 2017

Nincsenek megjegyzések: