2015. június 23., kedd

Kekszes krémes sütemény


Hozzávalók a piskótához:
4 tojás, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaó, 1 teáskanál sütőpor, kevés citromlé, csipet só;
a krémhez: 3 dl tej, 1 tasak vanília ízű pudingpor, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 2 tasak vaníliás cukor;
a kekszes töltelékhez: 50 dkg háztartási keksz, 25 dkg gesztenyepüré, 3 dl tej, 1 dl főtt kávé, 2 evőkanál kakaó, 4 evőkanál savanykás lekvár (barack, szilva), 1-2 evőkanál rumaroma;
a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.
Elkészítése:
A gesztenyepürét hagyjuk kiolvadni. A piskótához a tojássárgáját a cukorral habosra kavarjuk, belekavarjuk vizet, végül belevegyítjük a lisztet, a kakaót és a citromlével felhaboztatott sütőport. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, és szép lassan belekavarjuk a tésztába. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. A krémhez a pudingport a tejjel csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük. A porcukrot a vajjal alaposan kikavarjuk. Amikor puding kihűlt, hozzáadjuk a krémet, a vaníliás cukrot és simára kavarjuk.
A kihűlt piskótalapot kettévágjuk. Az egyik piskótát egy magasabb falú tepsibe fektetjük, rákenjük a krém felét.
A töltelékhez a kekszet nagyobb darabokra tördeljük, hozzáadjuk a tejet, a kávét, a kakaót, a gesztenyepürét, a lekvárt, és a rumaromát. Jól összedolgozzuk, és krém tetejére simítjuk. Rákenjük a maradék krémet, óvatosan ráfektetjük a maradék piskótát.
Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, belekavarjuk a tejszínt, és a sütemény tetejére kenjük. Egy éjszakát hagyjuk pihenni, másnap egy forró vízbe mártott éles késsel felszeleteljük.
KT. 2015. július

Nincsenek megjegyzések: