2015. március 10., kedd

Mákos virágkalács


Hozzávalók a tésztához : 30 dkg liszt, 1,5 dl tej, 3 evőkanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 2 dkg élesztő;
a töltelékhez: 15 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál citromhéj;
továbbá: 1 tojás, kevés zsír.
Elkészítése :
Először elkészítjük a tölteléket, így lesz ideje kihűlni, amíg a tészta megkel. A kétféle cukrot kevés vízzel megfőzzük szirupnak, majd összekavarjuk a darált mákkal meg a citromhéjjal. A tésztához az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal és a tojással elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a citromhéjat, a sót, és a többi tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva egy órát kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, jól átgyúrjuk, majd egyharmadából 2 hosszú rudat sodrunk, amit összecsavarunk, és zsírral kikent tortaforma szélére helyezünk.
A maradék tésztából keveset félreteszünk a leveleknek meg a kisebb lyukak kitöméséhez. 



A többit 8 egyenlő részre osztjuk, mindegyik darabból kis golyót formázunk, és kb. 15 cm átmérőjűre nyújtjuk. Négy kinyújtott tésztakorongra ráhalmozzuk a máktölteléket, összecsomagoljuk, mindegyik gombócot ráhelyezzük egy másik kinyújtott korong közepére az összefogott szélekkel lefelé. A kinyújtott tésztát ollóval 4 helyen bevagdossuk, a tészta végeit egymást követve ráhúzzuk a töltött batyukra. Az így kapott virágokat a tortaformába helyezzük, a félretett tésztából leveleket vagdosunk, illetve felcsavarjuk, és a hézagokba tesszük. 

Tetejét megkenjük felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük. 

Nincsenek megjegyzések: