2015. február 23., hétfő

Sonkás csavart rúd körözöttel


Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 5 dkg vaj;
a töltelékhez:
10 dkg sonka, krémsajt; továbbá: 1 tojás, köménymag.
Hozzávalók a körözötthöz: 20 dkg juhtúró, 15 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, pirospaprika, só, bors, őrölt köménymag, diónyi hagyma.
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos vízbe morzsoljuk, hozzákavarjuk a cukrot, 1 evőkanál lisztet, és megkelesztjük. A lisztet a sóval átszitáljuk, hozzáöntjük a megkelt az élesztőt, az olajat és annyi tejet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A megdagasztott tésztát 30 percig kelesztjük. Miután megkelt fél cm-es vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a krémsajttal, a kinyújtott tészta felére szórjuk az apróra vágott sonkát, majd ráhajtjuk az üres tésztát, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk köménymaggal, majd éles késsel kb. 10 cm hosszú és 2 cm széles csíkokra vágjuk, mindkét oldalát megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
A körözött elkészítése: A túrót összekeverjük a tehéntúróval meg a tejföllel, belekavarjuk a pirospaprikát és a lereszelt vagy apróra vágott hagymát. Ha nagyon krémesre szeretnénk, a kívánt állagúra turmixolhatjuk. Sóval, borssal és őrölt köménnyel ízesítjük. 

Nincsenek megjegyzések: