2014. október 31., péntek

Eszterházy-torta


Hozzávalók a lapokhoz:
5 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió, csipet fahéj, 5 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipet só.
a krémhez: 6 dl tej, 5 tojássárgája, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 evőkanál liszt, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 1 teáskanál rumaroma
a díszítéshez: 10 dkg darált dió, 10 dkg fehér csokoládé, 4 dkg étcsokoládé

Elkészítése:
A tésztához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a liszt, a fahéj, a sütőpor, a só meg a dió keverékét. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 fokra melegített sütőben öt tortalapot sütünk. A sütési idő 5-10 perc laponként. Célszerű a tészta hozzávalóit felosztani, és a fent leírt műveletet ötször elvégezni, így teljesen azonos vastagságú lapokat kapunk.
A krémhez a pudingport a liszttel és a tejjel elkavarjuk, belekavarjuk a tojássárgáját, majd sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt belekeverjük a diót és a rumaromát. A vajat jól elkavarjuk a porcukorral, majd összevegyítjük a krémmel. A lapokat a krémmel megkenve rétegezzük, végül a torta oldalát is bevonjuk. A kétféle csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A fehér csokoládét ráöntjük a tortára, és egyenletesen elkenjük. Az étcsokoládét zacskóba töltjük, a sarkát kivágjuk, és a torta közepétől indulva egy csigát rajzolunk rá egészen a torta széléig. Végül fogpiszkáló segítségével a kör közepétől kifelé haladva, mintha cikkekre akarnánk vágni, vonalakat húzunk. Az oldalát megszórjuk darált dióval, a tetejére körbe halmocskákat nyomunk habzsákból, ha még maradt krém, vagy ha nem, tejszínhabbal díszítjük.

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Gyönyörű lett a teteje! Még nem sütöttem, pedig szeretem. Biztos nagyon finom volt...