2014. április 17., csütörtök

Rákóczi sütemény


Hozzávalók:
a tésztához: 25 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 3 tojássárgája, 6 dkg porcukor, 1 dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna, reszelt citromhéj, só.
a töltelékhez: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 15 dkg cukor, 3 tojás, 1 dl tejföl, 8 dkg mazsola, 1 tasak vaníliás cukor.
a tetejére: 3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, baracklekvár.
Elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, amíg elkészítjük a tölteléket hűtőszekrényben pihentetjük .
A töltelékhez a tojássárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a mazsolát és krémesre kavarjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. A tésztát kinyújtjuk és egy kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe rakjuk, megszurkáljuk, és 10 percig elősütjük. Ezután kivesszük a sütőből és rákenjük a túrós tölteléket. Időközben a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, habzsák segítségével berácsozzuk a majdnem készre sült tésztát. Világos sárgára sütjük. Amikor elkészült, a rácsok közé lekvárt teszünk. Ha kissé kihűlt, meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: