2011. január 28., péntek

Bárányleves grízgaluskával

Hozzávalók:
  • 40 deka báránycomb 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 2-3 gerezd fokhagyma  
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 darabka zeller
  • 1 darab zöldpaprika
  • bors
  • friss tárkony
  • tárkonyecet vagy citromlé
  •  1 tojássárga 
Elkészítése:
A báránycombot minden faggyútól és zsírtól szépen letisztítjuk. Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a combot, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves! -, hozzáadjuk  a szemes borsot, a fokhagymát, a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket,sárgarépát,  a zöldpaprikát, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük. Mikor a hús megfőtt, kivesszük a levesből a zöldségekkel együtt. Az apróra vágott húst és a sárgarépát visszatesszük a levesbe, beleszaggatjuk a galuskákat, hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt és a tárkonyecetet, a levest készre főzzük.   
Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! Amikor a galuskák feljöttek a leves felszínére, a tojássárgát kevés vízzel elkavarjuk és óvatosan a leveshez öntjük, vigyázva hogy ne törjenek össze a gombócok, és egyet forralunk rajta.

Daragaluska/grízgaluska
1 tojás, 2-3 evőkanál dara, só
A tojást felverjük sóval,  majd óvatosan belekeverünk annyi búzadarát, hogy még egy kissé folyós maradjon a massza. 8-10 percig pihentetjük, ha nagyon megdagadna még egy kis zsiradékkal lehet lazítani és a levesbe szaggatjuk. Ha feljött a leves színére elzárjuk a tűzhelyet.
 

TIPP: Aki nem szereti a bárányhúst, nyugodtan elkészítheti pulykahúsból is!

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Idái fenntartásaim voltak a báránnyal, de az utóbbi időben volt részem benne, ez is finom lehet

Ditta tortái írta...

Gyönyörű színe van a levesnek!

Kati írta...

Akár húsvéti recept is lehetne.Finom lehet.

Jutka írta...

Szia
vannak receptjeid amiket bekuldhetnel az Erdelyi Konyha szakacskonyvebe :)
Témája: tavaszi ételek gyűjteménye. Főleg tojásos és friss zöldséges receptekkel illetve húsvétra jellegzetes húsételekkel.

Felhasználható alapanyagok: a spenót, retek, sóska, saláta, zöldhagyma és a primőr zöldségek; húsfélékből: a hal-, bárány-, szárnyas- és nyúlhús, illetve a sonka; valamint a tojás. Ez nem azt jelenti, hogy más alapanyagok nem jöhetnek számításba, de mindenképp ezek domináljanak.

A könyv tagolása, fejezetek: levesek, főételek és saláták külön csoportosítva a hússal készülő ételeket és a hústalan ételeket. Figyelem, nem lesznek benne desszertek, édességek!

pjutka1ster@gmail.com

María írta...

Szia Jutka!
Nagyon megörültem, amikor észrevettem, hogy a rendszeres látogatóim egyel többen lettek. És hogy éppen Csíkszeredáról az külön öröm, mert az a Menyem szülővárosa! Szeretettel köszöntelek az oldalamon. Kíváncsiságom hajtott, hogy én is megnézzem a Te blogodat. Örömmel láttam, hogy ez az oldal nekem ismerős, hogy én is voltam már az oldaladon, csak még nem jelöltelek be rendszeres olvasóként. Ezt azonban most bepótoltam!! Üdvözlettel: Maria

Emi írta...

Szia Jutka. Kérlek nézz be hozzám, van ott neked egy megérdemelt meglepetés!