2010. február 7., vasárnap

Gnocchi csirkemelles szósszal


Hozzávalók:
3-4 db csirkemell-filé, 15 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 2 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1.5 dl tejszín, 2 tojás, 5 dkg parmezán sajt, 5 dkg vaj, só, bors, fehérbor, 4 adagnyi gnocchi
Előkészítése:
A csirkemellet csíkokra, vagy kisebb kockákra vágjuk. A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, a hagymákat apróra vágjuk. A két tojást felverjük, majd a tejszínnel elkeverjük. A parmezánt lereszeljük, a fokhagymákat vékonyan felszeleteljük. Elkészítjük a gnocchit (az itt leírtak szerint)
Egy nagyobb serpenyőbe a szalonna kockákat beledobjuk, és közepesnél erősebb lángon megpirítjuk, amíg a zsírja ki nem olvad. Ekkor egy szűrőkanállal kiszedjük a szalonnatepertőt, és félretesszük. A visszamaradt szalonnazsírba beledobjuk a vajat, kicsit feljebb vesszük a lángot, és hirtelen lepirítjuk a csirkemell csíkokat. Mikor már kifehéredett, és nem nyers sehol a hús, a hagymát dobjuk a serpenyőbe, és mikor üvegesre sül, megy bele a fokhagyma. Pár perc múlva hozzáadjuk a szalonna pörcöt. Felöntjük az egészet egy pohár száraz fehérborral, és addig pároljuk, míg a bor fele el nem forr.
Közben a gnocchikat bedobjuk a fövő vízbe (ha feljönnek a víz színére, megfőttek).
A serpenyőt levesszük a tűzről, beleöntjük a tojásos tejszínt, és gyors mozdulatokkal elkeverjük, vigyázva, hogy a tojás ne csapódjon ki. Egy marék reszelt parmezánnal besűrítjük a mártást, ha kell sózzuk, borsozzuk.
A kifőtt gnocchit a húsos mártásra szedjük, és összeforgatjuk.

2 megjegyzés:

Anyucika írta...

A gnocchi tészta ????A hús biztosan nagyon ízletes.

kiselefánt írta...

A gnocchi tulajdonképpen nudli, de nevezhessük galuskának is... olasz... tésztájába kell krumpli, tojássárgája, liszt, só és vaj..