2008. november 3., hétfő

Rizottó sült csirkeszárnnyal

 Minden gomba jó gomba, csak az ember goromba a mottója, Alíz 37. VKF kiírásának, ezúttal szeretném a kedvenc vargányás rizottó receptjét közzétenni :)

Hozzávalók: 
 1 liter alaplé(lehet húsleves vagy kockából is), 2 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 db zellerszár, 50 dkg rizs, 2 löket száraz fehérbor, 10 dkg vaj, 15 dkg reszelt parmezán, 15 dkg vargánya friss vagy szárított, só, bors, olívaolaj, vaj a főzéshez (2 evőkanál).

Elkészítése:
 Az alaplevet melegítsük fel.
A zöldségeket szeleteljük fel nagyjából egyforma apró darabokra (a fokhagyma legyen még apróbb). Melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, szórjuk bele a vöröshagymát és a zellerszárat. Pároljuk meg a zöldségeket kb. 10 percig közepes lángon. Ha megpuhultak, akkor mehet a fokhagyma. A fokhagymának 2-3 perc elég, aztán mehet a rizs, és adhatunk egy kis erőt a lángnak. A rizsszemeket gondosan (!!!) kevergetni kell, addig, míg szinte átlátszó nem lesz. Ez egy csodálatos látvány és illat, ahogy elkezd főni a zöldséges alaplében a rizs. Ha ez megvan, akkor mehet a bor. 1-2 perc, és az alkohol elillan. Ezen a ponton adjuk hozzá a gombát.

A lángot vegyük kisebbre, a meleg alapléből egy szedőkanállal öntsük nyakon a rizst, és kavargassuk. Várjuk meg, míg a rizs lassan, de biztosan magába szívja az alaplevet, aztán jöhet a következő kanál alaplé…Ez kb. 15-20 percet vesz el az életünkből, de a végeredmény csodás lesz. Kóstolgassuk szorgosan a rizst, ha puha (a külső rész szinte szétfőtt, a belső rész kicsit puha), a lángot kikapcsoljuk, mehet a sajt és a vaj. Egy utolsó keverés, fedő, pihentetjük 10 percet. Ha kész, mehet a só, bors, és már kész is a csoda.

Nincsenek megjegyzések: