2008. április 10., csütörtök

Tárkonyos bableves füstölt csülökkel

Hozzávalók: 1 nagyobb füstölt csülök, 30 dkg száraz tarkabab, 50 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 evőkanál finomliszt, 1 csokor friss tárkony, 2 gerezd fokhagyma a csipetkéhez, 1 tojás és annyi liszt, amennyit felvesz.

A füstölt csülköt és a tarkababot előző nap külön-külön annyi vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Másnap az áztatóvizet leöntjük, és a csülköt a 24 cm átmérőjű AMC-fazékba helyezzük. Melléöntjük a babot, és ráöntünk kétliternyi vizet, majd befedjük. Ha a Visiotherm elérte a főzési tartományt, a hőforrást a legkisebbre visszakapcsoljuk, és kb. 2-2 1/2 óráig főzzük. (A főzési idő a csülök nagyságától és attól függ, hogy a bab mennyire régi.)

Ha a csülök és a bab is megfőtt, leszűrjük. A csülköt kicsontozzuk, húsát csíkokra vágjuk, és a főzőlébe visszatesszük. Visszatesszük a babot is, majd hozzáadjuk az összes zöldséget és a fokhagymát. A liszttel simára kevert tejfölt, a finomra metélt tárkonyt beletesszük, és ismételten fölforraljuk. Befedve, takaréklángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Közben a tojást a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és nagyon apró csipetkéket készítünk belőle. A már majdnem elkészült levesbe beletesszük a csipetkét, és készre főzzük.

Tipp: Igaz, hogy sokáig tart a leves elkészítése, de nem kell mellette állni. Sót azért nem teszünk bele, mert a füstölt csülök nagyon sós.

Nincsenek megjegyzések: