2008. április 9., szerda

Besameles-borsós csirke

Hozzávalók:
6 db egész csirkecomb vagy egy darabolt csirke
30 dkg zöldborsó
2 nagyobb sárgarépa
1 db vöröshagyma
ételízesítő
só, bors
liszt
3 dkg Ráma margarin
3 ek liszt
3 dl tej
10-15 dkg reszelt sajt

A csirkecombokat kettévágom, sózom, borssal kevert lisztbe mártom, kevés olajban elősütöm, és egy olajozott tepsibe rakom.
Az apróra vágott hagymát a serpenyőben maradt olajon megfuttatom, hozzáadom a felkockázott sárgarépát és a zöldborsót, ételízesítővel sózom és egy kis vizet öntve alá összeforralom. Ezzel leöntöm a csirkét úgy, hogy a zöldség kitöltse a csirkék közét. Alufóliával lezárom az edényt (ha jénaiban készítem, a tetejét ráteszem) és 220 °C-os sütőben kb. fél órát sütöm. Közben egyszer megnézem, mert ha túl sok lenne a leve, akkor fólia nélkül sütöm tovább, hogy részben elpárologhasson, de azért szaftos legyen.
Közben elkészítem a besamelt. A vajat felolvasztom, megfuttatom benne a lisztet, de nem pirítom meg és felöntöm a tejjel. Egy habverővel kevergetve simára és sűrűre főzöm a reszelt sajt nagyobb felével együtt. Ezzel a mártással bevonom a már megsült csirkék tetejét, szórok rá még egy kis reszelt sajtot és visszateszem a sütőbe egy rövid időre. Adhatunk mellé burgonya vagy rizsköretet is, de a vele sült zöldség is elég.

Nincsenek megjegyzések: